måndag 28 september 2009

Karamell och chokladtårta

Botten
250 g mjöl
170 g socker
20 g kakao
10 g bikarbonat
200 g smör
2 st ägg
3 g havssalt
80 g tranbär
Arbeta samman mjöl, socker, kakao, bikarbonat och smör, tillsätt äggen och saltet och arbeta samman till en deg, tillsätt tillsist tranbären. Tryck eller kavla ut till valfri tårt ring bakas av på 200 grader tills den ser krispig ut.

Karamellmousse
4 st gelantinblad
2 dl socker
8 dl grädde
½ vaniljstång
1 dl mjölk

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten. Smält sockret i en het panna till en mörk och fin karamell. Slå på grädden och vaniljen, låt sockret koka in. Låt svalna något och tillsätt sedan gelantinet samt mjölken. Låt crémen stå i kyl mist 12 timmar. Vispa upp crémen till ett fast skum och bre det ovanpå bottnen. När moussen satt sig kan man hälla på ganachen.

Chokladganache
100 g choklad 60 -70%
1 dl grädde
1 msk honung
Färska bär och valfri chokladgarnityr till dekoration

Koka upp grädden med honungen och häll sedan över hackad choklad, mixa eller vispa till en fin slät kräm. Häll ganachen på moussen, stry ut så att det blir slät. Dekorera