
Till fyra bröd
Ca 1,4 l vetemjöl
1 msk salt
1 msk olivolja
+ olja till pensling
1 tsk socker
15g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader.
Har du en matberedare så blanda i allt (inte hela mängden mjöl) och smula jästen överst, häll på vattnet och kör ca 5-6 min. Om du intehar matberedare så knåda degen som vanligt, men knåda då i ca 10 min. Degen ska vara slät och ganska lös.
Klä en plåt med papper, platta ut degen i formen pensla degen med olivolja. Täck med handduk och låt jäsa i 1 timme. Mjöla bakbordet lätt och stjälp försiktigt upp degen, du ska inte knåda den. Mjöla även ovansidan av degen lätt. Skär degkakan i fyra avlånga bitar tvärs över kakan. (Om man vill så kan man även dela dom en gång till så att de blir 8 bitar). Smörj en plåt och flytta över bitarna med en stekspade. Lägg dom tätt, utan att de blir för trångt. Täck över med duk och låt dom jäsa i 2 timmar.
Gäddas i 200 grader ca 25min tills de börjar få färg. Låt svalna på galler utan duk.
Ca 1,4 l vetemjöl
1 msk salt
1 msk olivolja
+ olja till pensling
1 tsk socker
15g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader.
Har du en matberedare så blanda i allt (inte hela mängden mjöl) och smula jästen överst, häll på vattnet och kör ca 5-6 min. Om du intehar matberedare så knåda degen som vanligt, men knåda då i ca 10 min. Degen ska vara slät och ganska lös.
Klä en plåt med papper, platta ut degen i formen pensla degen med olivolja. Täck med handduk och låt jäsa i 1 timme. Mjöla bakbordet lätt och stjälp försiktigt upp degen, du ska inte knåda den. Mjöla även ovansidan av degen lätt. Skär degkakan i fyra avlånga bitar tvärs över kakan. (Om man vill så kan man även dela dom en gång till så att de blir 8 bitar). Smörj en plåt och flytta över bitarna med en stekspade. Lägg dom tätt, utan att de blir för trångt. Täck över med duk och låt dom jäsa i 2 timmar.
Gäddas i 200 grader ca 25min tills de börjar få färg. Låt svalna på galler utan duk.