
8-10 brödkakor
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
1 msk neutral olja
½ tsk salt
1 msk brödkryddor
3 dl grovt rågmjöl eller kornmjöl
1 dl vetekli
3 dl vetemjöl eller rågsikt
Vetekli eller rågmjöl till utbakningen
Värm ugnen till 250 grader och ställ in 2 plåtar.
Blanda upp jäst och vatten. Rör ner oljan, salt och brödkryddorna. Tillsätt den torra ingredienserna. Knåda tills den ser slät ut, den ska vara ganska lös. Baka ut dirket eller låt den jäsa 15-20 min.
Ta golfbollsstora kluffar av deg och kavla ut direkt på bakplåtspapper så tunt du kan. Mjöla rikligt när du kavlar. Nagga lätt med gaffel. Ta ut dom värmda plåtarna och lägg på bakplåtspappret med 2 ”knäckebröd” på och sätt in i ugnen, grädda ca 5 min (titta ofta så dom inte bränns). Låt svalna på galler utan duk.
Värm ugnen till 250 grader och ställ in 2 plåtar.
Blanda upp jäst och vatten. Rör ner oljan, salt och brödkryddorna. Tillsätt den torra ingredienserna. Knåda tills den ser slät ut, den ska vara ganska lös. Baka ut dirket eller låt den jäsa 15-20 min.
Ta golfbollsstora kluffar av deg och kavla ut direkt på bakplåtspapper så tunt du kan. Mjöla rikligt när du kavlar. Nagga lätt med gaffel. Ta ut dom värmda plåtarna och lägg på bakplåtspappret med 2 ”knäckebröd” på och sätt in i ugnen, grädda ca 5 min (titta ofta så dom inte bränns). Låt svalna på galler utan duk.