
Till en plåt:
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
Ca 6 dl mjöl
+ 1 dl till utbakning
½ msk grovt salt
Olivolja
Ev. rosmarin eller annan smaksättning.
Lös upp jäst och vatten i en skål och låt stå i ca 10 min. Lägg mjölet i en bunke och gör en grop i mitten. Blanda in degvätskan i omgångar med hjälp av en trägaffel. Rör samman till en deg. Knåda degen mjuk i ca 10 min. Forma degen till en boll och lägg den i en skål som du har oljat. Täck noga, gärna med plast (plast påse, plastfolie) låt degen jäsa i 1 timme.
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
Ca 6 dl mjöl
+ 1 dl till utbakning
½ msk grovt salt
Olivolja
Ev. rosmarin eller annan smaksättning.
Lös upp jäst och vatten i en skål och låt stå i ca 10 min. Lägg mjölet i en bunke och gör en grop i mitten. Blanda in degvätskan i omgångar med hjälp av en trägaffel. Rör samman till en deg. Knåda degen mjuk i ca 10 min. Forma degen till en boll och lägg den i en skål som du har oljat. Täck noga, gärna med plast (plast påse, plastfolie) låt degen jäsa i 1 timme.
Värm ugnen till 200 grader.
Smörj en långpanna med olivolja.
Dunka degen i bordet ett par gånger så att luftbubblorna försvinner och kavla ut degen till ca ½ cm och lägg i långpannan. Täck och låt den ytterligare jäsa i 20 min. Gör täta gropar med fingrarna i degen och pensla degen med olja – rikligt! Strö över salt och ev. rosmarin eller annan smaksättning. Grädda strax under mitten av ugnen i ca 30 min.
Låt brödet få svalna på plåten innan du tar ut brödet.