torsdag 9 juli 2009

Lingonbröd

Dag 1:
2 dl kokande vatten
40 g skalade solrosfrön
100 g rågkross
5 g torr koriander
10 g salt
Dag 2:
Deg från dag 1

2dl vatten
30 g jäst
200 g vetemjöl

400 g siktmjöl (exempelvis rågsikt)
160 g mörk sirap
150 g lingon
50 g vetemjöl



Gör så här
1. Dag 1: Blanda alla ingredienserna i en bunke och låt stå över natten, eller cirka 8 timmar.
2. Dag 2: Rör ut jästen i ljummet vatten (37 grader). Blanda i degen från dag 1 och alla övriga ingredienser utom lingon och 50 g vetemjöl. Kör degen i matberedare i 10 minuter.
3. Tillsätt lingon och resterande mängd vetemjöl. Blanda i 3 minuter till och låt det sedan jäsa i 4-5 timmar. Sätt ugnen på 180 grader.
4. Slå upp degen i en form och baka i mitten av ugnen cirka 30-40 minuter.





När brödet är färdigt linda det i en kökshandduk och låt det svalna.