tisdag 1 december 2009

Brända mandlar

1 ½ dl socker
½ dl vatten
100g sötmandel
1/4 tsk röd karamellfärg
ytterligare 2 msk vatten

Lägg socker och ½ dl vatten i en stor stekpanna - gärna av gjutgärn. Låt det koka upp under tills hela ytan bubblar. Rör om hela tiden med gaffel (av plast om du har en teflonpanna). Koka sedan sockret i 1 min till. Lägg i mandlen och låt den koka under omrörning tills det börjar knäppa i den, det tar 1-2 min. ta genast stekpannan från värmen och rör kraftigt till det socker som inte fastnat på mandel smulat sig i botten. Plocka upp mandeln och lägg den på bakplåtspapper. Häll 2 msk vatten och karamellfärg i stekpannan och låt det koka under omrörning tills sockret smält igen. Lägg i mandeln igen , ta pannan från värmen och rör kraftigt tills mandlarna lossnar från varandra och har en skorpa av rött socker. Låt mandlarna svalna på bakplåtspapper. Förvara i en lufttät burk.