
2 ½ dl mjölk
1 ½ dl grädde
½ dl ljus sirap
1 ½ tsk vaniljsocker
75 g mörk choklad
100 g russin
3 msk starkvinsglögg
100 g skållade och skalade mandlar
1 ½ dl grädde
½ dl ljus sirap
1 ½ tsk vaniljsocker
75 g mörk choklad
100 g russin
3 msk starkvinsglögg
100 g skållade och skalade mandlar
Lägg russinen att dra i glöggen. Rosta mandlarna i en torr stekpanna. Hacka dem fint.
Klä en form 20*20 cm, med bakplåtspapper. (En avlång form för limpor går också bra!)
Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har löst sig.
Pensla med en fuktig pensel runt kanterna av kastrullen för att ta borrt eventuella sockerkristaller.
När det kokar, sluta röra i fudgen och låt den koka till 115 grader. Det tar 20-40 min.
Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna 5 min. Blanda ner russinen och mandeln.
Lägg i vaniljsockret och rör kraftigt med en träsked i 5 min eller tills smeten börjar tjockna och blir glanslös och matt.
Häll ner smeten i formen och låt den svalna helt i rumstemperatur.
När fudgen har svalnat så smält chokladen och låt den svalna innan du brer på den över fudgen, låt chokladen stelna. Vält upp Fudgen och skär den i tärningar. Förvaras svalt i lufttät burk.