
200 g sötmandel
2 1/4 dl socker
2-4 tsk kallt vatten
Skålla mandlar:
Häll en halv liter vatten och sötmandlarna i en kastrull och sött på plattan på medelvärme. Passa hela tiden! när det precis börjat koka upp, lyfter du kastrullen från värmen. Låt stå i ett par minuter innan du häller av vattnet i ett durkslag. Tryck på madlarna så att de hoppar ut ur sina skal.
Skålla och skala mandeln. Mal mandlar fint i en hushållsmixer. tillsätt sockret och mixa länge (5-7 min) tills det blir en slät och varm massa. tillsätt vatten om det blir torrt.
Förvaras svalt och väl invirad i plastfoile så att den inte torkar.
Pistagemassa
1 ½ dl osaltade pistagenötter
1 dl sötmandel
2 dl florsocker
2-4 tsk kallt vatten
Skålla och skala mandeln. Mal mandlar fint i en hushållsmixer. tillsätt flotsockret och 2 tsk vatten. Mixa tills du får en mjuk, kavelbar massa. Tillsätt mer vatten om det behövs.
(Det går även att byta ut sötmandlen mot pistage eller någon annan nöt om man skulle vara allergisk)