tisdag 25 augusti 2009

Äpplen

Sommaräpplen

Gyllenkroks astrakan har anor tillbaka till 1700 talet. Trädet växer långsamt men resistensen mot sjukdomar är god. I slutet av augusti kan de trädmogna äpplen plockas. De är sedan hållbara någon vecka. Frukten doftar mycket gott och är saftig och god att äta direkt.

Sävstaholm härstammar från godset sävstaholm i södermanland där moderträdet lever kvar. Ett mcyket omtyckt ät- och matäpple som mognar i september.

Transparente Blanche har odlas sedan mitten av 1800-talet och kallades förr Vitt Klaäpple. Trädet kan bli ganska stort och bär tidigt. Äpplet plockas i slutet av augusti och skördarna kan bli mycket stora. Dessert- eller matäpple som tyvärr inte kan lagras.
Höstäpplen
Katja har inte funnits längre (1968) men blev snabbt populärt. Det är ett gott och vackert med fin balans mellan syra och sötma. Trädet bär tidigt och ger rik skörd. Resistensen mot svampsjukdomar är god. Plockas i början av september, är ätmogen under september – november och bör konsumeras under den tiden.
Gravensteiner är ett förnämligt äpple. Träden brukar bli stora och ett enda träd räcker gott och väl i en liten trädgård. Plockas i början av oktober, mognar under november/decemberoch kan förvara i ett par månader i kyla. Aroma är ett ungt äpple. Det är ett populärt och pålitlig sort som korsades fram av Ingrid Marie och Filippa så sent som 1947. Sorten är praktiskt taget resistens mot skorv. Plockas från slutet av september till början av oktober och är hållbar till december – januari.
Vinteräpplen
Cox´s Pomona är ett populärt äpple som plockas när fruktskaftet lätt lossnar, vanligtvis i slutet av september men är inte moget förrän i början av november. Tämligen ömtåligt äpple som brukar uppskattas till jul.
Signe Tillisch har uppstått frösådd i Danmark och har funnits i Sverige sedan 1890. plockas i slutet av november, och mognar i november/december. Hållbart till jul och mycket användbart äpple med söt och aromisk smak.
Åkerö är ett äpple som många önskar sig i sin trädgård. Sorten är en av våra äldsta och moderträdet finns fortfarande kvar på Åkerö säteri i Södermanland. Smaken är god och ganska särpräglad med fin syra. Det är ett ätäpple som även passar utmärkt i matlagning och till must. Hållbart till februari.
Ingrid Marie är ett våra mest uppskattade ”juläpplen” och kommer ursprungligen från Danmark där det förmodligen utvecklas ur ett frö från Cox´s orange. Äpplena plockas i oktober och är som bästa runt jul.

Äppelmaräng

4 portioner
4-6 äpplen
3 msk smör
3 msk socker
4-5 msk portvin eller söt sherry
Maräng
2 äggvitor
1 dl socker
3 msk hackade hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Skala, ta bort kärnhusen och skär äpplena i tjocka skivor. Sjud smör, socker och portvin i en låg kastrull och lägg i äpplena. Koka dom mjuka och lägg upp dom på en hög pajform.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum blanda ner sockret i sänder. Fortsätt vispa till smeten blir tjock. Blanda ner nötterna och bred ut marängen över äpplena. Grädda mitten av ugnen 10-15 min eller tills marängen har fått färg.

Äppelmos

(Passerat)
1 ½ kg äpplen
½-1 dl vatten
Till vaje kg passerat mos:
300-600 g socker
1 krm askorbinsyra


Skölj, skala kärna ur äpplena. Dela äpplena i mindre bitar. Koka äpplena under lockpå svag värme tills den mosa sig. rör då och då under kokning. Passera äpplena medan de är varma i en matberedare eller genom en sikt med hjälp av en elvisp. Väg moset och tillsätt sockret. Koka upp under om rörning. Rör ut askorbinsyran i lite mos coh blanda ner. Ös upp moset på varma burkar. Går att frysa in.


(Opasserat)
1 ½ kg äpplen
½-1 dl vatten
Till vaje kg passerat mos:
300-600 g socker
1 krm askorbinsyra


Skölj, skala kärna ur äpplena. Dela äpplena i mindre bitar. Koka äpplena under lockpå svag värme tills den mosa sig. rör då och då under kokning. Tillsätt sockret och koka under omrörning. Rör ut askorbinsyran i lite mos coh blanda ner. Ös upp moset på varma burkar. Går att frysa in.

Äppeltosca


4-6 portioner
Sockerlag
4 dl vatten
1 dl socker
Saft från ½ citron
Toscaglasyr
75 g smör
75 g strimlad sötmandel
1 dl socker
1 dl mörk sirap

Sätt ugnen på 200 grader. Skala, ta bort kärnhusen och dela äpplena. Koka upp sockerlagen och sjud äpplena tills de blir mjuka. Ta försiktigt upp äpplena och låt dom rinna av. Lägg äpplena i en form. Smält smöret och blanda ner mandel, socker och sirap. Låt glasyren sjuda upp och bred den över äpplena. Grädda mitten av ugnen ca 10 min eller till toscan blir blank och guldbrun.

Äppelkaka


Martins Äppelkaka

4-5 portioner
6 stora äpplen
sockerlag:
3 dl vatten
1 dl socker
1 bit kanel
Att strö på
150 g mandelmassa
1 ½ dl ströbröd
50 g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Skala, ta bort kärnhuset och dela äpplena. Koka upp socker lagen och sjud äpplena tills dom blir mjuka. Ta försiktigt upp äpplena och låt dom rinna av.
Riv mandelmassan grovt och blanda med ströbrödet. Strö blandningen över äpplena och droppa på smält smör.
Grädda mitten av ugnen 10-15 min tills den har fått fin färg.

Gästgivarns äppelkaka
8-10 portioner
1 ½ dl sötmandel
200 g smör
1 dl socker
1 äggula
3 ½ dl mjöl
Till fyllning
5-6 syrliga äpplen
½ dl socker
Till garnering
3 dl färska eller frysta hallon
½ dl socker
1 dl flagad, rostad mandel

Sätt ungen på 225 grader. Skålla, skala och mal mandeln. Vispa socker och smör poröst. Tillsätt mjöl och mandel. Arbeta snabbt ihop degen och platta ut den till en rund kaka, ca 23 cm i diameter, på plåt med papper.
Skala, ta bort kärnhusen och dela äpplena. Skär äpplena i tunna klyftor och tryck ner dom tätt över hela degen. Strö över lite sockret och grädda kakan i ca 5 min.
Mosa hallonen med sockret och bre det sedan över kakan medans den är lite ljum. Strö, rostad mandel över.

Fransk äppelkaka
4-5 portioner
1 kg äpplen
125 g smör
1 ½ dl socker
2 äggulor
2 dl hasselnötter
2 äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader. Skala, ta bort kärnhusen och skär äpplena i tunna skivor. Smörj pajformen och lägg i äpplena. Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggulorna. Mal nötterna och blanda det ner i smeten. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dom. Bred ut smeten över äpplena och grädda mitten av ugnen i ca 30 min.

Agdas äppelkaka
3 ½ dl mjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
100 g smör
1 ägg
Till fyllning
4 stora äpplen
100 g mandelmassa

Häll mjöl, socker och bakpulver i en matberedare. Skär smöret i tärningar och lägg det ovan på mjölet. Vispa ihop det tills de blir en grynig massa och tillsätt ägget. Arbeta ihop den snabbt och låt den sedan vila i kylen 1 h.
Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut hälften av degen i en rund form, låt resten av degen ligga kvar i kylskåpet. Skala äpplena och riv dom. Riv mandelmassan och blanda med äpplena och lägg i formen. Kavla ut resterande deg till en rundel och lägg som ett lock ovanpå. Stick lite med en gaffel och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

Irländsk äppelpaj
Ca 20 bitar
Pajdeg
9 dl mjöl
350 g kallt smör
3 msk whisky
8 msk isvatten
Till fyllning
2 kl äpplen
Saft och skal från 1 citron
2 dl socker
4 msk mjöl
1 msk kanel
50 g kallt smör
Till pensling
3 msk grädde, 2 msk socker

Häll mjöl i en matberedare. Skär smöret i tärningar och lägg det ovan på mjölet. Vispa ihop det tills de blir en grynig massa och tillsätt whisky och isvatten. Arbeta ihop den snabbt och låt den sedan vila i kylen 30 min. Kavla ut 2/3 av pajdegen och täck pajformens bottnen. Låt degen hänga ut över kanten. Ställ den kallt.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala, ta bort kärnhusen och halvera äpplena. Skär dom sedan i tunna klyftor och lägg dom i en bunke, blanda sedan ner det rivna skalet och saften från citronen. Blanda socker, mjöl och kanel och häll över äpplena i bunken. Blanda om och lägg fyllningen på degen i pajformen. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela det över äpplena. Pensla degkanterna med vatten och kavla ut resten av degen och lägg den sedan som ett lock över, gör några hål med en gaffel. Tryck till kanterna. Pensla hela pajen med grädde och strö socker på. Grädda mitten av ugnen 15 min, sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 45 min.

måndag 24 augusti 2009

Min goda morotskaka

3 ägg
3 ½ dl mjöl
3 dl socker
2 tsk bikarbonat
2 tsk mald kanel
2 tsk vaniljsocker
4 ½ dl finrivna morötter
1 ½ dl solrosolja
Fyllning
200 g philadelphiaost (går även bra med annan färskost)
100 g smör
6 dl florsocker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 krm salt

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i alla torra ingredienser och tillsätt morötterna och oljan växelvis. Grädda kakan i mitten av ugnen 175 grader ca 50 min.

Vispa ingredienserna till fyllningen så den blir vit och fluffig. Lägg på fyllningen när kakan har svalnat.

Super goda Drömmar

100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornsalt
ca 5 dl mjöl

Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt, tillsätt oljan i sänder. Tillsätt resten av ingredienserna. Göres till bollar, platta till dom något. Gräddas mitten av ugnen 150 grader ca 20 min.

Sirapsbröd och Kardemummabröd

200 g smör
1 ½ dl socker
1 msk sirap
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 dl mjöl


Vispa smör, socker och sirap poröst. Blanda vaniljsocker, bakpulver och mjöl och häll i det tillsammans med det andra. Rulla ut till fyra längder, platta ut dem något. Grädda nerdre delan av ugnen 175 grader 15 min. När du tar ut dom ur ugnen så skär dom direkt för sedan stelnar dom.


Kardemummabröd

5 dl mjöl
1 tsk hjorthornsalt
½ msk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
1 ½ dl florsocker
200 g smör
Görs precis som receptet ovan. Vispa smör coh florsocker poröst sedan tillsätt dom övriga ingredienserna.

söndag 23 augusti 2009

Skit god tzatziki

100-150 g gurka
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
1 dl matlagningsyoghurt
½ krm svartpeppar

Cheesecake

Botten
10 digestivekex
75 g smör
Fyllning
300 g färskost
1 ½ dl kessella (125 g)
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
finrivet skal från en halv citron + saft

Blanda digestivekexen och det smälta smöret i en matberedare.
Blanda samman färskosten, kessellan, sockret, vaniljsockret, äggulorna och citronen till en jämn smet.
Använd en springform och grädda i ugnen 20-30 min 175 grader.

Mimmis Banankaka

100 g smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk mald ingefära
2 tsk kanel
2 bananer (ca 400 g)
½ dl kallt kaffe

Smörj och bröa en hålform. Vispa socker och smör poröst, tillsätt ett ägg i taget. blanda ner alla torra ingredienserna. Mosa bananerna och tillsätt dom i kaffet. Tillsätt sedan banankaffet med det andra. Gräddas i nedre delen av ugnen i 1 h. 175 grader.

Indisk kyklinggryta

100 g cashewnötter
2 msk olja
2 msk färlsk riven ingefära
1 msk garam masala
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
2 honung
1 krm cayennepeppar
400 g passerade tomater
200 g kokosmjölk
300 g kykling.

värm oljan, häll ner alla alla kryddor och stek i 1-2 min. Häll i Kyklingen och bryn den innan du häller i passerade tomaterna och kokosmjölken. Låt koka i ca 20 min.

Servera med indiskt ris.

4 dl långkornigt ris
8 dl vatten
1 tsk gurkmejram
4 st nejlikor

Kladdiga choklad muffins


100 g smält smör
2 ägg
2 ½ dl socker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 dl mjöl
4 msk kakao
½ tsk bakpulver

Blanda det smälta smöret och sockret, tillsätt de övriga ingredienserna. Fyll upp i muffinsformar. Grädda 10 min i 200 grader, de ska vara kladdiga i mitten. ca 15 st.

Mimmis crisps

50 g smält smör
2 msk sirap
1 msk kakao
1 dl florsocker
75 g kornflakes

Blanda allt och häll upp i muffinsformar. Låt stå i kylen minst 15 min.

Nougatkaka

9 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
3 msk mjöl
3 dl socker
½ dl sirap
300 g smält smör
nougat; så mycket som du vill ha på.

Blanda allt och bred ut på en plåt med papper. Grädda 10 min i 200 grader. Hyvla på med nougat på kakan medans den är varm.

Hallonmousse

4 pers
5 dl hallon (går jättebra med frysta)
3/4 dl socker
1 gelantinbald
½ mak socker
2 ½ dl grädde

Koka hallonen och sockret tills det blir som en "mos", mixa det sedan i en mixer. Sila sedan bort hallon "kärnorna". blötlägg gelantinbladet och tillsätt det sedan i hallonen + vaniljsockret. Vispa grädden lätt. När hallon-blandningen börjar stelna så vänd ner det i grädden. Stå i kyl minst 2h.

lördag 22 augusti 2009

Rulltårta


2 ägg
1 ½ dl socker
1 ½ dl mjöl
1 tsk bakpulver

och hallonsylt

Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan i mjöl och bakpulver. Bred ut smeten på plåt klädd med papper.
Grädda mitt i ugnen 250 grader ca 5 min.
Lägg ut ett smörpapper på arbetsbänken och strö på ett tunt lager socker. Vänd upp den färdiggräddade kakan på smörpapperet och ta bort papperet som den bakades på.
Bred på hallonsylt medan kakan ännu är het och rulla ihop den på längden. Linda det sockrade smörpapperet om kakan och låt svalna. Ta av papperet och skär i skivor.

Vaniljkräm


2 äggulor
2 msk socker
3/4 msk potatismjöl
1 ½ dl grädde
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
1 tsk smör

Lägg allt i en kastrull förutom vaniljsockret och sjud tills krämen har tjocknat. Sätt den sedan i ett vattenbad så att den svalnar, rör om då och då så att där inte blir en hinna på krämen. När krämen är kall så tillsätts vaniljsockret.

Det går även bra att göra krämen på vaniljstång men då kokar du med vaniljstången i från början och tar ut den när krämen är kall.

tisdag 11 augusti 2009

Ta tillvara och bevara "tips" om sylt, saft m.m.

Ett problem brukar vara att sylten möglar, att saften jäser eller att marmeladen rinner. Men det finns enkla sätt att förhindra det.
Bär, frukt och socker är huvudingredienserna i sylt, saft, mos och marmelad. Sockret är nödvändigt för den goda smaken, för konsistensen och hållbarheten.
Pektin är ett geléämne som finns i olika mängder i frukt och bär. Det är pektinet som gör att sylten eller marmeladen blir fast. De syrliga frukterna eller bären innehåller mer pektin än de söta, omogna mer än övermogna.
Behövs det mer syra kan citronsyra tillsättas. Askorbinsyra ökar c-vitamininnehållet samtidigt som det förhindrar att ljusa frukter och bär brunfärgas. Numera finns även syltsocker som är tillsatt med väl avvägda mängder av såväl syra som pektin.
För att förhindra mögel kan man tillsätta kaliumsorbat. Det är särskilt nödvändigt i lättsockrade produkter.
Vissa bär och frukter, särskilt lingon och hjortron, innehåller natriumbensoat som utgör ett naturlig skydd mot jäsning. Tillandra bär och annan frukt kan man tillsätta natriumbensoat i den färdiga sylten. Syltsocker innehåller redan från början ett rätt avvägd mängd natriumbensoat.

Citronsyra: (C6H8O7), inom livsmedelsindustrin betecknad med E-nummer E 330, är en karboxylsyra som utvinns bland annat ur omogna citroner. Citronsyra är förhållandevis stark för att vara en karboxylsyra och används därför även som rengöringsmedel, exempelvis vid rengöring av badkar och toaletter. Den används även till att ta bort rost från stål. Inom livsmedelsindustrin används citronsyra som surhetsreglerande medel.

Askorbinsyra: mer känt som C-vitamin, är en organisk syra och antioxidant. Askorbinsyra kan syntetiseras ur glykos av de flesta växter och djur. Askorbinsyra, mer känt som C-vitamin, är en organisk syra och antioxidant. Askorbinsyra kan syntetiseras ur glykos av de flesta växter och djur.

Kaliumsorbat: är ett konserveringsmedel med E-nummer E 202 som hindrar jäst- och mögeltillväxt. Kaliumsorbat är neutraliserad sorbinsyra och finns naturligt i många frukter och bär. För industriellt bruk framställs det på kemisk väg.

Natriumbensoat: (konserveringsmedel E 211) har den kemiska formeln C7H5O2Na och kan i kemiska termer beskrivas som bensoesyrans natriumsalt. Natriumbensoat kan vid vissa förhållanden undergå dekarboxylering i kombination med askorbinsyra (antioxidationsmedel
E 300) och därvid bilda bensen, som är ett cancerogent aromatiskt kolväte.Natriumbensoat tillverkas vanligtvis i industriell skala av toluen.

Fetaost med soltorkade tomater


Fetaost (så mycket man vill ha)

Soltorkade tomater (så mycket som man vill ha)

lika mycket solrosolja som olivolja

Krydda med basilika, timjan, rosmarin och lite salt


Lägg i en rengjord glasburk och låt stå 2 dagar sen är det smaskens :)

Inlagd ingefära


100 g ingefära
5 dl vatten
1 dl risvinäger (går även bra med äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger utspädd, alltså ½ dl vinäger och ½ dl vatten)
1 dl socker
1 tsk salt


Skala och skiva ingefäran, desto smalare skivor desto godare. Koka ingefäran i vattnet i 10 min, sila sedan bort vattnet. Koka upp vinägern, socker och saltet tills det blir genomskinligt, häll sedan i ingefäran och låt vara där i 5 min. Häll upp på rengjorda galsburkar.

Blåbärssylt med vanilj


1 kg blåbär
3 dl socker
3 dl syltsocker
1 vaniljstång
2 krm citronsyra


Småkoka i 15 min, låt det sedan svalna i 10 min. Häll upp på rengjorda glasburkar.

Blåbär och jordgubbsylt


Till en 0,5 l burk


250 g blåbär
250 g jordgubbar (går bra med frysta "tinade")
175 g syltsocker
175 g strösocker
3 krm citronsyra


Koka i 2-5 min, ta sedan av kastrullen från värmen låt stå i 15 min och rör om då och då.

Häll upp på rengjorda glasburkar.

onsdag 5 augusti 2009

Rabarbersaft


1 kg rabarber
3 dl vatten
4 dl socker / liter avrunnen saft


Skölj, skala och skär rabarbern i bitar.

Lägg dom i en kastrull och fyll på med vatten så att de täcks. Låt koka under lock tills rabarbern har kokat sönder.

Lägg en ren handduk i ett durkslag som ställs över en bunke. Sila saften igenom den.

Mät upp saften, koka upp den och rör ner sockret. Koka upp och skumma saften.

Häll upp saften på rengjorda flaskor, fyll ända upp. Sätt på korken och låt saften kallna.

(Ett kg rabarber ger knappt 1 liter saft)


Går bra att frysa!

Söt ingefärsrabarber sylt med vanilj


500 g raberber
225 g socker (ca 2½ dl)
2 tsk färsk, riven ingefära
1 vaniljstång


Skölj, skala rabern och skär den i 0,5 cm bitar (inte jätte noga).
Blanda allt i en kastrull koka upp och låt sedan sjuda i 10 min. Ta ut vaniljstången innan du häller upp marmeladen på burk.
Låt den sedan svalna i 5 min innan du häller upp den på burkar.

Söt ingefärsrabarber sylt


500 g raberber
225 g socker (ca 2½ dl)
2 tsk färsk, riven ingefära


Skölj, skala rabern och skär den i 0,5 cm bitar (inte jätte noga).

Blanda allt i en kastrull koka upp och låt sedan sjuda i 10 min.

Låt den sedan svalna i 5 min innan du häller upp den på burkar.