tisdag 25 augusti 2009

Äppelkaka


Martins Äppelkaka

4-5 portioner
6 stora äpplen
sockerlag:
3 dl vatten
1 dl socker
1 bit kanel
Att strö på
150 g mandelmassa
1 ½ dl ströbröd
50 g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Skala, ta bort kärnhuset och dela äpplena. Koka upp socker lagen och sjud äpplena tills dom blir mjuka. Ta försiktigt upp äpplena och låt dom rinna av.
Riv mandelmassan grovt och blanda med ströbrödet. Strö blandningen över äpplena och droppa på smält smör.
Grädda mitten av ugnen 10-15 min tills den har fått fin färg.

Gästgivarns äppelkaka
8-10 portioner
1 ½ dl sötmandel
200 g smör
1 dl socker
1 äggula
3 ½ dl mjöl
Till fyllning
5-6 syrliga äpplen
½ dl socker
Till garnering
3 dl färska eller frysta hallon
½ dl socker
1 dl flagad, rostad mandel

Sätt ungen på 225 grader. Skålla, skala och mal mandeln. Vispa socker och smör poröst. Tillsätt mjöl och mandel. Arbeta snabbt ihop degen och platta ut den till en rund kaka, ca 23 cm i diameter, på plåt med papper.
Skala, ta bort kärnhusen och dela äpplena. Skär äpplena i tunna klyftor och tryck ner dom tätt över hela degen. Strö över lite sockret och grädda kakan i ca 5 min.
Mosa hallonen med sockret och bre det sedan över kakan medans den är lite ljum. Strö, rostad mandel över.

Fransk äppelkaka
4-5 portioner
1 kg äpplen
125 g smör
1 ½ dl socker
2 äggulor
2 dl hasselnötter
2 äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader. Skala, ta bort kärnhusen och skär äpplena i tunna skivor. Smörj pajformen och lägg i äpplena. Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggulorna. Mal nötterna och blanda det ner i smeten. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dom. Bred ut smeten över äpplena och grädda mitten av ugnen i ca 30 min.

Agdas äppelkaka
3 ½ dl mjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
100 g smör
1 ägg
Till fyllning
4 stora äpplen
100 g mandelmassa

Häll mjöl, socker och bakpulver i en matberedare. Skär smöret i tärningar och lägg det ovan på mjölet. Vispa ihop det tills de blir en grynig massa och tillsätt ägget. Arbeta ihop den snabbt och låt den sedan vila i kylen 1 h.
Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut hälften av degen i en rund form, låt resten av degen ligga kvar i kylskåpet. Skala äpplena och riv dom. Riv mandelmassan och blanda med äpplena och lägg i formen. Kavla ut resterande deg till en rundel och lägg som ett lock ovanpå. Stick lite med en gaffel och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

Irländsk äppelpaj
Ca 20 bitar
Pajdeg
9 dl mjöl
350 g kallt smör
3 msk whisky
8 msk isvatten
Till fyllning
2 kl äpplen
Saft och skal från 1 citron
2 dl socker
4 msk mjöl
1 msk kanel
50 g kallt smör
Till pensling
3 msk grädde, 2 msk socker

Häll mjöl i en matberedare. Skär smöret i tärningar och lägg det ovan på mjölet. Vispa ihop det tills de blir en grynig massa och tillsätt whisky och isvatten. Arbeta ihop den snabbt och låt den sedan vila i kylen 30 min. Kavla ut 2/3 av pajdegen och täck pajformens bottnen. Låt degen hänga ut över kanten. Ställ den kallt.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala, ta bort kärnhusen och halvera äpplena. Skär dom sedan i tunna klyftor och lägg dom i en bunke, blanda sedan ner det rivna skalet och saften från citronen. Blanda socker, mjöl och kanel och häll över äpplena i bunken. Blanda om och lägg fyllningen på degen i pajformen. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela det över äpplena. Pensla degkanterna med vatten och kavla ut resten av degen och lägg den sedan som ett lock över, gör några hål med en gaffel. Tryck till kanterna. Pensla hela pajen med grädde och strö socker på. Grädda mitten av ugnen 15 min, sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 45 min.